Wednesday, 5 July 2017

De Armenske Folkemordet

Det Armenske folkemordet i Tyrkia (1915) er et av historiens verste folkemord der hele 1.5 millioner mennesker ble nedslaktet på de mest unødvendige og brutale vis. Mesteparten som ble slaktet var Jøder og Kristne som bodde i Tyrkia (Ottomanske Riket) i 1915. Men det som er enda verre er at Tyrkia har nektet på dette i over hundre år etter at det skjedde (her). Dette er et lite Holocaust som fortjener mye mer oppmerksomhet og spesielt med tanke på etterkommerne til alle ofrene.

Her ser vi en klassisk forskjell på Kristendommen og Islam. Kristne tar oppgjør med egne synder. Alle nålevende personene vet om korstog, heksebrenning og Amerikanere som tok landet til Indianere som bodde i Usa. Dette er fordi den Jødisk-Kristne tradisjonen driver selvkritikk, har høyt menneskeverd og har en rettferdighets etikk som gjør at en vil rette opp på egne synder. Både for offeret og etterkommerne sin skyld og for en selv. Innenfor Islam er dette en helt annen sak. Her foregår det ingen selvkritikk. Ingen Muslimer skjemmes for at Islam har slaktet ned 270 millioner siden Muhammed begynte sine plyndringer. Og kanskje nettopp fordi vi ser denne mangelen på selvkritikk er også årsaken til at vi ser radikaliseringen av Islam i dagens verden. En kan kun lære av sine historiske feil om velger å erkjenne dem.


Det Armeniske folkemordet var aldri nevnt i noen bøker jeg kan huske når jeg vokste opp. Og jeg har heller ikke lest om det i skolebøker. En skulle trodd drap på 1.5 millioner kvalifiserer dette til å bli nedskrevet som en viktig hendelse, men slik er det altså ikke. Folk er mer opptatt av de 25 heksene som ble brent i Salem.

Om du er slik som meg som ikke visste mye om dette folkemordet så ta deg tiden til å høre på leksjonen nedenfor. Denne hendelsen bør du lære noe om ettersom den er viktig.
The Armenian Genocide: Her


Webside: Armenian-genocide.org

- Det Armenske folkemordet

No comments:

Post a Comment