Wednesday, 3 August 2016

John Lennon's utopiske drøm

John Lennon's sang, "Imagine" har vært en kjent og populær sang. Det er ingen tvil om at Lennon var en begavet musiker og at sangen er god. Problemet med Lennon er derimot ikke hans musikalske talent men heller hvor han fikk inspirasjonen til sangen fra.

Noen korte sitater fra sangen:

- Imagine there's no heaven, no hell below us.

- Nothing to kill or die for. and no religion too.

- Imagine no possession.

- Imagine sharing all the world.


Problemet med Lennon sin sang er at den er direkte inspirert fra Plato, Marx, Engels og Mao. Lennon selv sa at sangen var tatt rett utifra det the Communist Manifesto. Lennon var ikke Kommunist men hentet altså mye av teksten utifra historiens mest destruktive politiske ideologi. (Geoffrey Giulano, Lennon in America, Cooper Square Press, 2000).


Men hvordan ser dette utopiske samfunnet til Lennon ut? Historien forteller oss svaret på dette.I boken, "The Black Book of Communism (Harvard University Press)" så er drapene til Kommunismen godt dokumentert:

Soviet Union: 20 million

Kina: 65 million

Vietnam: 1 million

North Korea: 2 million

Cambodia: 2 million

Eastern Europe: 1 million


Latin America: 150,000

Africa: 1,7 million

Afghanistan: 1,5 million


Dagens samfunn som er Kommunistiske eller post Kommunistiske


- Cuba, Russland, Kina og Nord Korea er noen av eksemplene. Både Kina og Russland har i stor grad  lagt Kommunismen bak seg og spesielt Kina har åpnet opp for mer kapitalisme noe som har bidratt til  en stor økonomisk utvikling. 

- Landene som er Kommunistiske har vært historiens verste land som er dyppet i korrupsjon og fattigdom. Diktatorene beriker seg og sine mens folket lever i ytterste fattigdom.


John Lennon's drømme samfunn uten religion har blitt prøvd. Det ble et blodig dystopia og bør dermed forbli en drøm.

Den kjente (agnostiker) historikeren William Durant bekrefter også dette, 'There is no significant examples in history, before our time, a society successfully maintaining moral life without the aid of religion’. ( Will Durant, “Humanism in Historical Perspective,” The Humanist, Jan./Feb. 1977, p. 26).

No comments:

Post a Comment