Sunday, 29 May 2016

Homofili og rase: Is gay the new black?

Å skrive kritisk om homofili er som å stikke hånden inn i vepsebol. Jeg tar likevel sjansen nettopp fordi så få våger å ta opp dette viktige emnet som påvirker oss alle. Årsaken til at jeg valgte dette emnet er at jeg opplever sammenligningen mellom homofili og hudfarge som irrasjonell og direkte flau. Denne sammenligningen blir benyttet ofte ikke fordi den treffer men fordi den har stor politisk nytte.

Det er utbredt myte at, "gay is the new black". Dette hører en ofte både i Usa og Norge. Etnisk Afrikanske Amerikanere har vært utsatt for rasisme og segregering i Usa på grunn av deres hudfarge. Dette var et fælt onde som vi stort sett endelig er blitt kvitt. Stort sett alle oppegående mennesker vil si seg 100% enige i dette. Mange homofile aktivister bruker idag samme argumentet om homofili. Homofile både har og blir utsatt for dårlig behandling på grunn av at de er homofile. La det gjøres tydelig at all mishandling og diskriminering mot homofile bør avvises. Homofile bør behandlet som medmennesker. At dette ikke alltid har blitt praktisert av både kristne og andre er noe vi bør beklage for. Til tross for at homofile ofte har blitt dårlig behandlet så treffer likevel ikke denne sammenligningen. Det er flere årsaker til dette.


1. Seksuell legning er ikke det samme rase. Det har aldri vært lover imot seksuell legning, men mot seksuell atferd. Etnisk Afrikanske Amerikanere ble ikke diskriminert for visse handlinger, men fordi de var av en viss rase. Det var hudfargen de ble diskriminert for. Homofile har alltid hatt samme rettighetene som heterofile. De har kunnet giftet seg en person av motsatt kjønn, startet bedrifter og annet. Å gifte seg med en av samme kjønn er en rettighet som verken heterofile eller homofile har hatt. Dette handler derfor ikke om samme rettigheter, men om spesielle rettigheter. Eller kall de gjerne ekstra rettigheter. Ved unntak av Michael Jackson så finner du ingen tidligere person som har vært etnisk Afrikansk men som har skiftet rase. Du finner derimot mange tidligere homofile (Her). Selv har jeg hatt gleden av å truffet mange som har vært homofile i over 10 år som idag lever i ekteskap med motsatt kjønn og har flere barn. Jeg påstår på ingen måte at dette er mulig for alle. Men det er utvilsomt mulig for en del å både skifte og å leve med motsatt kjønn. Seksuell praksis kan skiftes, mens hudfarge kan ikke forandres.

2. Blant homofile så finner du mange kjendiser. I Usa finner du Barnley Frank som er medlem av Kongressen, Ellen Degeneres som er en veldig populær programleder og kjendis, Tim Gill som er CEO og multimillionær. Suze Orman som er finansiell guru, sport stjerner som Martina Navratilova og David Geffen. Alle disse har til felles at de er åpent homofile. Du finner også naturvitere, bestselgende forfattere, professorer og andre some er åpent homofile både før og etter ekteskapsloven ble forandret. Milo Yiannopoulos som er åpent homofil og konservativ har ved flere anledninger sagt at det var enklere å komme ut som homofil enn som konservativ. (Her) Spesielt i Hollywood.


La oss sammenligne dette med hva etnisk Afrikanske Amerikanere opplevde i Usa. Charles Winecoff som er både konservativ og homofil sier, " Newflash, "Blacks in America didn't start out as hip-hop fashion designers; they were slaves. There's a big difference between being able to enjoy a civil union with the same sex partner of your choice and not being able to drink out of a water fountain, eat a lunch counter, or use a rest room because you don't have the right skin color. (Her)

Etnisk Afrikanske  Amerikanere hadde omtrent ingen rettigheter sammenlignet med hvite. Homofile har hatt alle de samme rettighetene som heterofile. Den eneste rettigheten de ikke har hatt er å gifte seg med en av samme kjønn. Å sammenligne dette med slaveri, lynching, segregering, stemmerett og ellers vanskelige økonomiske kår er en fornærmelse mot etnisk Afrikanske. Denne påstanden undergraver hvor grusom rasismen var. Å sammenligne det etnisk Afrikanske Amerikanere opplevde med det homofile opplevde er derfor en helt feilaktig sammenligning. 


3. Det er heller ikke åpenbart at noen er født homofile. Pro-homofile American Psychological Association som er den største assosiasjonen på verdensbasis sa i 2009: There are numerous theories about the origins of a person's sexual orientation; most scientists today agree that sexual orientation is most likely the result of a complex interaction of environmental, cognitive and biological factors. In most people, sexual orientation is shaped at an early age. There is also considerable recent evidence to suggest that biology, including genetic or inborn hormonal factors, play a significant role in a  person's sexuality. In summary, it is important to recognize that there are probably many reasons for a persons's sexual orientation and the reasons may be different for different people. (http://www.apa.org/helpcenter/sexual-orientation.aspx, accessed December 14, 2010)

Research naturviter Neil Whitehead (Ph.D Biochemistry) undersøkte 10,000 dokumenter og publiserte artikler om emnet. Hans sa, "Geneticist, anthropologists, sociologist,endocrinologists, neuroanatomists, medical researches are in broad agreement about the role of genetics in homosexuality. Genes don't make you do it. There is no genetic determinism, and genetic influence at most is minor. (http://www.mygenes.co.nz/summary.htm, accessed December 14, 2010)

Homofili er etter all sannsynlighet en blanding av arv og miljø og i noen tilfeller også et personlig valg. Ingen er født homofile. Rase er derimot noe en er 100% født med. Det er ikke knyttet til handling men til person. Dette er derfor nok et eksempel der sammenligningen mellom rase og homofili ikke treffer men viser seg å være helt feilaktig.

4. At en har visse begjær er ikke et argument at en skal praktisere det. Vi er alle født med behov og begjær som vi ikke kan praktisere. Polygami er et eksempel på dette. Polygami har blitt praktisert i store deler av verden gjennom historien. Polygami blir også praktisert idag i Midtøsten der en mann har lov å ha 4 koner ifølge Koranen. Noen steder i Afrika og Asia blir også polygami praktisert. Begjæret og behovet til å ha flere koner (eller menn) er naturlig for noen. Dette er utvilsomt noe en er født med. Bør vi derfor godkjenne polygami? Jeg er personlig overbevist om at argumentene for polygami er bedre enn argumentene for homofili (Her). At noe er naturlig er ikke det samme som vi skal praktisere det. Ekteskap mellom ulike raser forblir et ekteskap. Godkjenning av homofilt ekteskap forandrer hele institusjonen. Konsekvensene av dette er enorme. Om en skal være konsekvent så bør også de som godkjenner homofilt ekteskap også godkjenne polygami. Hvem kan tross alt å nekte mennesker å gifte seg med den eller dem de elsker?For å oppsummere:

1. Seksuelle legning er ikke det samme som rase.

2. Homofile oppnådde stor suksess lenge før de fikk rettigheter noe som står i en helt enorm kontrast til etnisk Afrikanske.

3. Folk er ikke født homofile. Folk er derimot født med en hudfarge.

 4. Det å ha et begjær er ikke det samme som at en skal praktisere det. Ekteskapet mellom to av ulik rase forandrer ikke ekteskapet. To av samme kjønn forandrer hele institusjonen og åpner også opp for polygami på sikt.

Crystal Dixon som er etnisk Afrikansk Amerikaner oppsummerte dette veldig bra og sa, "I am not homophobic; I do not fear homosexuals, I just wish they would stop attempting to hijack the pain, deaths, suffering and struggles of the African American people in this country. (Darnell Sherman, September 20, 2010; letters.ocregister.com/2010/09/20/gay-rights-black-struggle-not-the-same/).


Disse fire grunnene er åpenbare grunner til homofili på ingen som helst måte bør sammenlignes med den fæle behandlingen av etnisk Afrikanske. La oss vise dem større respekt enn det. Jeg vil derfor si at Gay is not the new Black.


Anbefalte bøker: A Queer Thing Happened to America av Dr. Michael Brown (Her)


No comments:

Post a Comment