Friday, 8 January 2016

Er Muslimske Land Offer for Vestlig Imperialisme?

Mytene og offermentalitet har vi mye av i dagens Norge. Det er populært blant liberale intellektuelle å skylde alle problemene i Midtøsten på Vesten. Vi får ofte høre at Vesten har kolonisert og Midtøsten har derfor ikke utviklet vitenskap, teknologi og menneskerettigheter. Men stemmer dette?

Vestlig kontroll av Arabiske land varte sjelden lenge. 

- Syria var under Fransk kontroll fra 1920 - 1941 (eller 1945 avhengig av hvordan en leser historien). Utenom dette så har moderne Syria blitt kontrollert av Muslimer siden Islams begynnelse. 

- Egypt ble invadert av Napoleon og var under Fransk kontroll fra 1798 - 1801. England tok over fra 1882 - 1922. Noen regner dette frem til 1952. Altså 74 år til sammen.

- Iraq var formet som en moderne nasjon etter 1 verdenskrig ettersom de brøt med the Ottomanske riket. De var under England frem til 1932 (15 år).

Libya var under Vestlig kontroll (Italia, Fransk, Britisk) rundt 40 år frem til 1911 - 1951. 


En kan sammenligne disse landene med India som var delvis styrt av Vesten helt  fra de 1600 århundret. De var totalt under Britisk styre i 100 år fra 1859 - 1947.

Pakistan ble aldri kolonisert. De ble separert fra India for å lage et sekulært Muslimsk område i år 1947 der India fikk sin uavhengighet.

Heller ikke de mest undertrykkende av alle Muslimske land Den Islamske Republikken av Iran og Saudia Arabia var koloniserte av Vesten. De har også mest oljerikdom og har likevel enorm korrupsjon og underutvikling. Dette kan umulig være Vesten sin skyld.

Om det er noen som har krav på offer mentalitet så må det være Jødene. De levde under andre ledere i over 2000 år. De ble også utvist og behandlet dårlig i de fleste tilfellene.  Til tross for dette så har de skapt et av de mest frie demokratiene i verden (Israel). Tidligere kolonier som feks Singapore og Hong Kong har gjort det veldig bra etter de ble uavhengige. 

Koloniseringen var ofte kort og suksessen til andre tidligere koloniserte land er så stor at det er totalt feilaktig å skylde alt på Vesten. Land som ikke var kolonisert er noen av de verste landene for Muslimer. Ansvaret for underutvikling er stort selv selvpåført. Kulturen er avgjørende for hvordan et land blir. Muslimske land må selv ta ansvar og forbedre sin situasjon isteden for å skylde på andre. Sekulære historikere som bidrar til denne myte spredningen bør vite at de stort sett gjør ting vondt verre med slik feilaktig informasjon. Først når mennesker innser at de selv er ansvarlige for sin situasjon og kan forbedre den kan de begynne å gjøre sitt samfunn bedre. Det er enklere skylde på andre enn å ta ansvar selv. Å innse sannheten føles ikke godt, men det gjør godt. 

No comments:

Post a Comment